• 28 stycznia 2023

Ross Geller nienawidził brukselki w popularnym sitcomie telewizyjnym Przyjaciele, co doprowadziło do tego, że całe pokolenie trzyma się z dala od tego członka grupy kapust Gemmifera. Ale daleko od nienawiści do tych małych liściastych zielonych pączków, które wyglądają jak miniaturowe kapusty, znanych jako zero kaloryczne jedzenie, nadszedł czas, aby się z nimi zaprzyjaźnić - tak - zaprzyjaźnić.

Warzywa te, które podobno pochodzą z Brukseli w Belgii, są wyjątkowo bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Brukselka należy do tej samej rodziny co brukselka, brokuły, jarmuż i kalarepa, czyli wszystkie warzywa krzyżowe. Dostępnych jest wiele odmian, a niektóre z nich mają kolor fioletowy.

Dlaczego powinieneś je jeść? Przedstawiamy siedem powodów:

    Brukselka jest bardzo niskokaloryczna:Pół filiżanki ugotowanej i niesolonej brukselki zawiera 28 kalorii, 2 g białka i śladowe ilości tłuszczu.Brukselka ma wysoką zawartość składników odżywczych:Brukselka dostarcza 20 niezbędnych witamin i minerałów. Mają witaminę C i witaminę K, a także umiarkowane ilości witamin z grupy B, takich jak kwas foliowy i witamina B6. Brukselka jest również źródłem witaminy E, żelaza, magnezu, fosforu, cynku, miedzi, wapnia, manganu i selenu. Brukselka ma dużo błonnika: Z 6 g węglowodanów zawartych w pół filiżanki gotowanej brukselki, 2 g pochodzi z błonnika. Odpowiednia ilość błonnika - 25 g dla kobiet i 38 g dla mężczyzn każdego dnia - może pomóc chronić zdrowie jelita grubego, zapobiegać zaparciom i przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu.Kiełki brukselki mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom siatkówki: Warzywa zawierają Zea-ksantynę, ważny karotenoid diety. Jest ona selektywnie wchłaniana do plamki żółtej siatkówki oka, gdzie pełni funkcje antyoksydacyjne i ochronne przed promieniami UV.Brukselka jest pełna antyoksydantów:Te flawonoidowe przeciwutleniacze, w tym tiocyjaniany, indole, luteina, zeaksantyna, sulforafan i izotiocyjaniany, chronią przed rakiem prostaty, okrężnicy i endometrium. Gotowanie mówi się, że znacznie zmniejsza poziom sulforafanu, więc spróbuj i pary lub stir fry.Brukselka może promować zdrowie kości:Obecność witaminy K - 100 g zapewnia około 177 µg - może promować tworzenie i wzmacnianie kości.Brukselka może opóźnić początek choroby Alzheimera:Odpowiedni poziom witaminy K w diecie może pomóc ograniczyć uszkodzenia neuronów w mózgu i zapobiegania lub opóźnienia początku choroby Alzheimera.

Należy jednak pamiętać, że w brukselce brakuje kilku aminokwasów niezbędnych do tego, aby była ona pełnowartościowym białkiem, takim jak mięso czy nabiał. Dlatego też, aby uzyskać wszystkie niezbędne aminokwasy, należy spożywać zboża. Spożywanie brukselki nie jest zalecane dla pacjentów przyjmujących leki przeciwzakrzepowe, ponieważ witamina K może wpływać na czynnik krzepnięcia krwi.

Przepis na brukselkę do wypróbowania

Nie wiesz, jak ugotować brukselkę? Wypróbuj ten prosty przepis na pieczoną brukselkę z jabłkiem. Spodoba Ci się słodko-kwaśny kontrast jabłek Fuji z gorzką brukselką. Pozostaw czerwoną skórkę, aby uzyskać ładny kontrast, lub obierz jabłko, jeśli wolisz.

Składniki

1/2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka

8 uncji brukselki, przycięte i pokrojone na ćwiartki

2 łyżki stołowe cydru jabłkowego

2 łyżeczki oliwy z oliwek

1 łyżeczka mielonego świeżego tymianku

1/4 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

    Rozgrzej piekarnik do 375°. Połącz jabłka i brukselkę w naczyniu do pieczenia o wymiarach 11 x 7 cali. Dodaj cydr jabłkowy, oliwę z oliwek, mielony świeży tymianek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz; dobrze wymieszaj. Piec w temperaturze 375° przez 25 minut lub do momentu, aż brukselka zmięknie.
Tagi: korzyści z brukselkiKiełki brukselki

Top