• 28 stycznia 2023

Brian Wansink, znany bardziej jako Sherlock Holmes jedzenia i czarodziej dlaczego, przyczynił się do pogłębienia naukowego zrozumienia jedzenia i zakupów spożywczych. Wansink, profesor i dyrektor słynnego Cornell University Food and Brand Lab, jest autorem ponad 100 artykułów naukowych i książek, w tym bestsellerowej Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think and Marketing Nutrition (2005).

Na przestrzeni lat, jednym z jego podstawowych odkryć jest to, że nasze otoczenie - sposób, w jaki żywność jest oznakowana, prezentowana, przechowywana lub podawana - wpływa na nasze nawyki żywieniowe i preferencje smakowe. Jego książka Mindless Eating bada różnorodne przekazy i wpływy, które składają się na nasze nawyki żywieniowe, za którymi podążamy "bezmyślnie".

Wansink, wiodący ekspert w dziedzinie zmiany zachowań żywieniowych, uważa, że mamy dietę "zobacz jedzenie": "Widzisz jedzenie i jesz je tylko dlatego, że tam jest". Przeciętna osoba podejmuje oszałamiające 200 decyzji żywieniowych dziennie, nawet nie zdając sobie z tego sprawy, dlatego istotne jest, aby upewnić się, że otoczenie skłania cię do podejmowania zdrowych wyborów.

Profesor wierzy - i ma dowody na poparcie go - że tak jak "możemy bezmyślnie przejadać się, możemy bezmyślnie jeść lepiej".

Podążaj za jego praktycznymi wskazówkami, jak wykorzystać podświadome wpływy, aby zaszczepić zdrowe nawyki żywieniowe i pomóc w osiągnięciu celów związanych ze zdrowiem lub utratą wagi.

    Zjedz coś gorącego na śniadanie w ciągu pierwszej godziny od przebudzenia. Unikaj chodzenia dłużej niż 3-4 godziny bez czegoś małego do jedzenia. Jeśli chcesz spożywać mniej przy każdym posiłku, zastąp zwykłe talerze obiadowe mniejszymi. Odłóż widelec i nóż między kęsami, aby spowolnić jedzenie. Odkładanie widelca i łyżki oraz podnoszenie pałeczek również spowalnia jedzenie. Badania wykazały, że pałeczki były najczęściej wybieranym narzędziem przez osoby bez otyłości w chińskiej restauracji.Aby spowolnić picie, nalewaj bąbelki do fletów szampana zamiast krótkich kieliszków.Utrzymuj swoje lady kuchenne w czystości od wszystkich produktów spożywczych. Tylko te zdrowe - owoce i warzywa - mogą tam zamieszkać.Mała zmiana, taka jak postawienie miski z owocami na blacie kuchennym, pomoże Ci codziennie przypominać, że powinieneś jeść więcej owoców.Nigdy nie jedz bezpośrednio z opakowania. Nigdy nie jedz bezpośrednio z opakowania, zawsze porcjuj jedzenie na talerz zanim zaczniesz jeść.Trzymaj naczynie ze słodyczami poza zasięgiem wzroku i przenieś zdrowszą żywność na poziom oczu w szafce i lodówce.Kolor naszych talerzy również wpływa na to, ile jemy. Jeśli istnieje duży kontrast między kolorem jedzenia a kolorem talerza - np. makaron w sosie pomidorowym na białym talerzu - prawdopodobnie zjesz mniej. Pamiętaj o tej wskazówce, jedząc poza domem! Jedz w kuchni lub jadalni, a nie przed telewizorem, gdzie prawdopodobnie stracisz kontrolę nad tym, ile zjadłeś.Nie zostawaj przy stole tylko po to, by się dobrze bawić. Ten jeden raz można dać etykiety jadalnia go-by. Czynniki środowiskowe, takie jak muzyka i oświetlenie, również mają wpływ na nawyki żywieniowe. Jeśli dostosujesz muzykę i oświetlenie, aby rozszerzyć doświadczenie jadalne osoby, kończą się one jeść mniej. Dzieje się tak dlatego, że im bardziej zrelaksowana jest dana osoba, tym wolniej je i tym szybciej mówi "chyba już dość".

Uważaj na "aureolę zdrowia". Kilka zdrowych pozycji w menu restauracji nie gwarantuje, że wszystkie potrawy będą tam zdrowe i niskokaloryczne.

Tagi: jedzenie jedzenie jedzenie zakupy jedzenie dobre nawyki żywieniowe zdrowie zdrowe nawyki żywieniowe zarządzanie wagą utrata wagi cele

Top