• 28 stycznia 2023

Tam jest nic równie pocieszający jako łyknięcie parująca polewka na zimnej zimowej nocy. Ja no tylko ogrzewa twój ciało ale także pomaga utrzymywać twój kalorycznego spożycie w kontrola.

Badania wykazały, że zupa na kolację jest pewną metodą zdrowej utraty wagi. Odkąd zupy biorą dłużej jeść, twój mózg dostaje więcej czas rejestrować że ty jesteś pełny. Dodatkowo, są one pełne błonnika i niezbędnych składników odżywczych, które podnoszą twoją odporność na walkę z wirusami grypy, które unoszą się wokół tego sezonu.

Nie musisz jednak sięgać po bezsmakowe mikstury powstałe w wyniku zmieszania gorącej wody z zupami w proszku dostępnymi na rynku. Połącz te dwa proste przepisy z chrupiącym chlebem razowym, aby uzyskać sycący i zdrowy posiłek.

Zupa dyniowa

Dobra stara kaddu nadaje się pięknie do zupy. Ja łagodnie słodki miąższ zawiera jeden bogactwo dostaw karotenoidów (anty-rakowi czynniki) znać człowiek. Jest również jednym z niewielu wegetariańskich źródeł witaminy B12.

Składniki

1 cebula (grubo posiekana)

1 pomidor (grubo posiekany)

2 ząbki czosnku

200 g czerwonej dyni (pokrojonej w kostkę)

1 liść laurowy

4/5 ziaren pieprzu

Sól do smaku

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

Metoda

Podgrzej olej w szybkowarze. Dodaj liść laurowy i ziarenka pieprzu. Włożyć czosnek, cebulę i pomidora. Smażyć przez dwie minuty. Dodaj kawałki dyni i smaż przez 30 sekund. Dodać cztery filiżanki wody i gotować pod ciśnieniem do jednego gwizdka. Odcedzić nadmiar wywaru i odstawić na bok Przetrzeć warzywa w mikserze Dodać do nich wywar, aby powstała gęsta zupa. Przed podaniem dodać odrobinę świeżej śmietany, jeśli chcesz.

Zupa jarzynowa z kawałkami warzyw

Warzywa w tej zupie dostarczą Ci zdrowej dawki błonnika, witamin i minerałów. Oszukuje się również, że "zjadło się" coś bez dodatkowych kalorii.

Składniki

Jedna filiżanka pokrojonych w kostkę warzyw (marchew, fasola, groszek i kalafior)

łyżka stołowa oliwy z oliwek

półtorej łyżeczki mąki pszennej

Pół łyżeczki startego imbiru

Trzy-cztery łyżki stołowe mleka tonizowanego

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Podgrzej olej na patelni. Dodaj imbir i smaż przez kilka sekund. Wsyp mąkę i mieszaj, aż stanie się złotobrązowa. Dodaj warzywa i smaż przez minutę. Dodaj dwie szklanki wody. Pozwól warzywom gotować się w wodzie przez następne dziesięć minut na małym ogniu. Dodaj sól, pieprz i mleko. Kontynuuj gotowanie przez dwie-trzy minuty. Podawaj z pełnoziarnistym tostem, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek.

Połącz zupę z dodatkami, aby uczynić ją sycącym posiłkiem. Spróbuj z pieczonymi ziemniakami, pieczoną fasolą, warzywami, grillowaną rybą, sałatką z kuskusu/quinoa lub lekką kanapką.

Top